Kraak van de eeuw: DNB

Unieke uitdaging: open de kluisdeur van voormalige Nederlandsche Bank


Met vertrouwen gingen wij de uitdaging aan om een bijzondere kluisdeur te openen: de High Security kluisdeur van een voormalige vestiging van De Nederlandsche Bank in Arnhem. De nieuwe eigenaar wilde de kluisruimte gaan gebruiken. Helaas was de kluisdeur met een dikte van 60-80 centimeter dicht en de code onbekend.

Wat was er zo uniek?

Het kraken van een kluis van het niveau Nederlandsche Bank is eigenlijk nooit nodig. Er is altijd een nooddeur voor het geval er iets met hoofdkluisdeur gebeurt. Een monteur kan de kluiskamer dan via de nooddeur betreden en de hoofddeur van binnenuit openen. In dit geval waren beide deuren met alle vier de cijfercombinatiesloten gesloten. En waren de codes niet meer te achterhalen. Alle fabriekscombinaties waren geprobeerd, zonder resultaat. Uiteindelijk werd Van den Hoogen Security als safeopeningspecialist geadviseerd. Doel: de kluis schadevrij openen.

Honderd miljoen mogelijkheden

De cijfercombinatiesloten waren vierschijfs en werden indirect aangedreven via een tandwieloverbrenging. Dit betekent dat er bij het draaien aan de knop veel ruis wordt getransporteerd. En ruis hindert het gevoel bij het manipuleren. Bovendien werkt de as (spindel) van het cijfercombinatieslot bij een kluisdeur van deze dikte veel meer tegen dan bij een normale, dunnere kluisdeur. Een vierschijfs cijfercombinatieslot is op 100.000.000 mogelijkheden in te stellen, bijvoorbeeld 5xR84 - 4xL51 – 3xR8 – 2xL91 en vervolgens rechts naar vastdraaien. Deze combinatie eenmaal draaien duurt ongeveer een minuut. Vermenigvuldigd met het aantal mogelijkheden komt dit ner op een kleine 7.000 dagen van 24 uur (38 jaar) om alle combinaties te proberen.

Die tijd was er niet. Daarom besloten wij een manipulatietechniek in te zetten die wereldwijd door de beste beveiligingsdeskundigen als onmogelijk voor dit soort sloten werd beschouwd. We gaven onszelf twee dagen en vier uur. Daarna zouden we in maximaal nog twee dagen een gaatje door de deur boren om zo de combinatie te achterhalen. Een alternatieve techniek die nauwelijk schade oplevert.

Een race tegen de klok en het slot

DAG 1

Meesterkraker Wim van den Hoogen begon aan de klus, samen met enkele collega's om te helpen en de media te woord te staan. Er was namelijk flink wat media-aandacht van o.a. TV Gelderland, SBS 6 en RTL 4. Wim was druk bezig en liet zich maar schaars uit over de resultaten, tot kwart over vier bij het bovenste schijfcodeslot een duidelijke KLIK te horen was. Na enkele seconden liet Van den Hoogen weten: "Het bovenste slot is ontgrendeld, ik ben op de helft." De spanning steeg toen hij de code van het eerste slot uitprobeerde op het tweede slot. Helaas, de code werkte niet ook op het tweede slot. Dit had hij vooraf al voorspeld, maar het had gekund.

Uitzending van RTL4 Editie NL


Uitzending van SBS 6


DAG 2
De tweede dag was Van den Hoogen al vroeg in de weer. De eerste twee codes gingen relatief vlot. De derde was moeilijker. Technisch, maar ook door het vele bezoek van media dat de concentratie verstoorde. Op een gegeven moment werden bezoekers gevraagd de ruimte te verlaten en op afstand stil mee te kijken. Na het nogmaals bestuderen van de meetgegevens op de andere wielen, ontdekte Van den Hoogen een denkfout die hem op een doodlopend spoor had gebracht. Anderhalf uur later lukte het hem de derde en de vierde code te kraken. Hoewel de kluis naar verwachting leeg was, was het openen een spannend moment. De deur zwaaide open en onthulde een lege ruimte van 6,5 x 6,5 meter met kale muren. Er hing een wat zure lucht, wat tot de conlusie leidde dat geld inderdaad stinkt.

Uitzending TV-Gelderland: Hij is open!


Uitzending van RTL4 Editie NL


Uitzending van SBS 6 Actienieuws

Het resultaat: een open kluis!


meesterkraker open kluis